Materská škola

  • Zábava v ŠKD: Rozvíjame Kreativitu a Spoluprácu

    V oddelení SUPERDETI veríme, že zábava nie je len o smiechu a radosti, ale predstavuje aj dôležitý spôsob rozvíjania kreativity, spolupráce a priateľstiev. Naša misia spočíva v tom, aby sme všetci mali príležitosť objavovať nové veci a tvoriť nezabudnuteľné zážitky.

    Kreativita: Maľovanie, remeselné dielne, divadelné hry a iné kreatívne aktivity pomáhajú deťom rozvíjať ich umelecký potenciál.

    Spolupráca: Sme presvedčení, že schopnosť spolupracovať je kľúčová pre úspech nielen v škole, ale aj v živote.

  • Naši koledníci

    Presne 5.130€ a oveľa viac radosti, dobrej nálady a nezabudnuteľných zážitkov sa podarilo vyzbierať našim detom pre rozvojové projekty v Afrike. Za ich snahu boli koledníci odmenení aj sladkými darmi dobrých ľudí, ktorí ich prijali vo svojich domovoch, a tiež darčekom zo strediska Dobrej noviny. ĎAKUJEME!

  • Spadla vločka maličká

    Spadla vločka maličká, studená je trošička. Čo by sme sa zimy báli? Hneď si dáme čižmy, šály. Je tu zima, prichádzajú Vianoce a v našom štvrtom oddelení ŠKD sme si užívali adventnú atmosféru. Vyrábali sme, tvorili, maľovali a lepili. Najprv sme vyrobili adventný kalendár, ozdobili sme ho a každý deň sme vyžrebovali niekoho, kto si domov odniesol sladkú odmenu. Učili sme sa kresliť ozdoby, hrali sme sa zábavné hry, spievali a súťažili sme. Ćítali sme si vianočné rozprávky. Všade bolo cítiť radosť z blížiacich sa Vianoc a vianočných prázdnin.

    Spadla vločka maličká ,studená je trošička,čo by sme sa zimy báli?Hned´ si dáme čižmy šály.Prišla zima,prichádzajú Vianoce a v našom štvrtom oddelení sme si užívali ich blížiacu sa atmosféru.Vyrábali sme,tvorili,maľovali a lepili. Najprv sme vyrobili adventný kalendár,ozdobili sme ho a každý den´sme niekoho vyžrebovali,kto si domov odniesol sladkú odnenu.Učili sme sa kresliť vianočné ozdoby,hrali sme sa zábavné hry,spievali ,súťažili sme.Ćítali sme si Vianočné rozprávky no a najviac sme sa tešili na Mikuláša v škole.Všade cítiť radosť z blížiacich sa Vianoc a vianočných prázdnin.

  • Detský spevokol zmena

    Skúška detského spevokolu nebude v stredu,  ale vo štvrtok 21. 12. 2023  o 16.15 v spevárni na fare spojená so spevom na sv. omši. 

  • Výskumníci prajú šťastné a veselé (ŠKD)

    Sniežik ešte padá, padá, človek lásku stále hľadá. Ježiško k nám príde včas, daruje nám pokoj, lásku, uloženú v nás!

    December sa niesol u našich výskumníkov v podobe prípravy na príchod Mikuláša, zdobení vianočného  stromčeka, výroby snehových vločiek, vianočných gúľ a zvončekov, dotváranie čiapočiek a rukavičiek. Vianočný čas nám spríjemnilo aj čítanie štedrovečerných rozprávok a spievanie vianočných piesní. 

    Tešíme sa na prázdniny, na vianočnú pohodu doma a ďalšie spoznávanie krajín, ktoré nás spolu s Pippi čakajú od januára.

     

  • Staň sa svetlom aj ty

    Mohli zostať doma v teple a pohodlí, ale radšej sa vydali do mrazu a snehu. V sobotu 9.12. 2023 navštívili Tvrdošín, kde sa zúčastnili vysielacej sv. omše a rôznych aktivít, ktoré im pripravili  dobrovoľníci z Hnutia kresťanských spoločenstiev detí - eRko.

    Čo k tomu týchto 20 detí viedlo? Možno chceli ísť na výlet, zažiť a vidieť niečo nové. A možno chápu, ako im povedal pán biskup, že sú súčasťou niečoho veľkého. Južný Sudán je 22-krát väčší ako naše Slovensko, a predsa mu malé Slovensko pomáha. Naše deti chodia do školy, voda a elektrina sú bežnou súčasťou ich života. V Afrike však chýbajú. My im vieme prostredníctvom projektov Dobrej noviny pomôcť.

    Počas vianočných sviatkov budeme opäť na sviatok sv. Štefana koledovať po domoch. Koledníkov môžete prijať aj vy, prípadne sa koledníkom stať. Či ste dieťa alebo dospelý, každý je vítaný. Motto tohto ročníka znie "Staň sa svetlom aj ty". Viac informácií nájdete na www.dobranovina.sk, prihlásiť sa môžete v kostole alebo u I. Jackovej, zodpovednej osoby za našu farnosť.

  • Stretnutie s koledami

    Adventné obdobie sme si spríjemnili účasťou na speváckej súťaži v Ružomberku. 7. 12. 2023 sa v sále kina konala súťaž v spievaní vianočných kolied.  Koledníčky - žiačky 3. ročníka Julka Bruncková, Emka Kelčíková, Laurinka Hubová, Terezka Mudičková a Lianka Zaťková si vyspievali krásne 1. miesto v I. kategórii (ročníky 1-4).  Staršie žiačky 8. a 9. ročníka Viktória Štajerová, Viktória Mihulcová, Petra Vidová, Silvia Benčová, Vanesa Ondrejková, Nela Šavolová, Nella Oravcová a Miriama Mudičková nás statočne reprezentovali v II. kategórii (ročníky 5-9). Počas súťažného dňa doprevádzala a podporovala naše speváčky pani Zdenka Oravcová. Všetkým žiačkam ďakujeme za reprezentáciu školy a našim malým koledníčkam gratulujeme ku krásnemu umiestneniu.

  • Doma u Pippi (ŠKD)

    Viete, odkiaľ pochádza rozprávková postavička Pippi? Kde môžete ochutnať tmavú zmrzlinu zo sladkého drievka, navštíviť najväčší model slnečnej sústavy a ísť do školy na lyžiach? Minulý  týždeň sme spolu s našimi výskumíkmi v ŠKD navštívili domov našej Pippi - Švédsko. Porozprávali sme sa o švédskych tradíciách, národných jedlách, pamiatkach, vytvorili sme si švédske koníky a vlajky. Pár dní nám robili spoločnosť aj milí trpaslíkovia zo Švédska, ktorých si naše deti priniesli z domu. Výskumníci vás teda pozývajú do Švédska a prajú príjemnú cestu.

  • Mikuláš, Mikuláš, čo v tom vreci máš?

    Aj tento rok sa túto otázku opýtali žiaci našej školy, keď k ním v stredu 6. decembra 2023 zavítal sv. Mikuláš. A neprišiel veru sám, mal so sebou pomocníkov, ktorí sa počas celej jeho návštevy zaujímali najmä o poslušných žiakov, ale aj malých nezbedníkov. Každá trieda, mala pre týchto hostí pripravené krátke predstavenie. Žiaci sv. Mikulášovi spievali pesničky, tancovali, recitovali  básničky a na záver mu sľúbili, že budú poslúchať pani učiteľky, ale aj svojich rodičov. Sv. Mikuláš sa aj so svojimi pomocníkmi následne odobral na dlhú cestu za ďalšími deťmi. Po tejto vzácnej návšteve na žiakov 1. stupňa čakala vianočná besiedka, kde sa spoločne občerstvili svojimi koláčikmi, ktoré im pripravili ich rodičia. Žiaci 2. stupňa sa počas celého dňa postupne zúčastnili  šípkového  turnaja. 

    ZŠ s MŠ Jozefa Hanulu zároveň týmto ďakuje OZ Tri Sliače a obci Liptovské Sliače za spoluprácu.

     

    Bc. Iveta Gerátová

  • Mikulášsky šípkový turnaj pod vianočným stromčekom

    V krásnej dedinke, kde biely sneh zakrýval strechy domov a vôňa vianočných koláčov sa šírila vzduchom, sa rozvinula udalosť, ktorá zahriala srdcia našich školských detí v období pred Vianocami. Na druhom stupni našej školy sa na Mikuláša 6.12.2023 narodil Šípkový turnaj, zimná rozprávka o súťaži a samostatnosti.

    Pod kúzelným plášťom snehu sa vytvorila športová aréna v našej školskej telocvični. Žiaci, odvážni jednotlivci druhého stupňa, sa zhromaždili s šípkami v rukách, pripravení vkročiť do sveta športovej vášne a vianočného očakávania.

    Srdce turnaja búšilo rytmom očakávania. Každý žiak, sám pred sebou na šípkovom pódiu, mal možnosť ukázať svoje zručnosti a súťažiť o titul najlepšieho šípkového strelca. V učiteľskom sprievode sa snívali vianočné sny o víťazstve a športovej sláve.

    V súťaži, napriek jednotlivému charakteru, žiaci nezabudli na vianočnú atmosféru a korektnosť. Každý šípkový hod bol akoby vianočným darčekom pre ich spolužiakov. Hoci súťaživí, dodržiavali pravidlá hry s úctou k súperom.

    Po posledných šípkach odletených do terča sa vyhlásil víťaz. Slávnostné chvíle odovzdávania ocenení boli ako vianočný zázrak. Malé vianočné medailičky sa stali symbolom úsilia a hrdosti v očiach každého víťaza.

    Turnaj, ako vianočná rozprávka, skončil, ale jeho odkaz ostáva. Šípková aréna sa stala miestom, kde sa pletú do jedného príbehu odvaha, vianočná radosť a samostatnosť. V srdci každého žiaka tkvie spomienka na tento zimný deň.

    A tak sa končí tento vianočný príbeh, ktorý zostane zaznamenaný v srdciach našich žiakov. Šípkový turnaj, ako pútavá kapitola v zimných spomienkach, nám pripomenul, že vianočný čas je príležitosťou na vytvorenie nezabudnuteľných príbehov a zdieľanie radosti so spolužiakmi.

     

    Autori: Hudák, Slašťan

  • Vianočná koleda SZUŠ Dotyk

  • V slovenskom ľudovom štýle

    V slovenskom ľudovom štýle

    Najkrajšia tradičná ľudová ozdoba na vianočný stromček

    Advent zaklopal na dvere. Čas prípravy na príchod Hosťa – Kráľa. Pripomíname si jeho Vtelenie, Narodenie, jeho prebývanie na našej Zemi. Z tohto dôvodu „sa s Ježišom Kristom vždy rodí a znovu rodí radosť!“ (Pápež František).

    V radosti chceme prežívať nastávajúce obdobie. Čas prípravy si ale vyžaduje prijatie mnohých výziev. S jednou z nich sa popasovalo 122 žiakov a žiačok našej školy. Bola to súťažná výzva vytvoriť čo najkrajšiu tradičnú ľudovú ozdobu na vianočný stromček, ktorá by nám pripomenula skromnosť našich predkov, ale tiež lásku, s ktorou pracovali pre svoje deti, vnúčatá, pre nás.

    Porota mala nesmierne náročnú úlohu. Zohľadniť nápaditosť, zručnosť, výber materiálu, technické prevedenie, myšlienku a lásku, s ktorou ste ozdobu vyrábali. Veríme však, že čas, ktorý ste strávili pri spoločnom šití, lepení, strihaní, vyšívaní, vypaľovaní, pečení, zdobení, pletení... ocenia predovšetkým vďačné srdcia vašich detí.

    Odmenení žiaci:

    1. KATEGÓRIA /1.-2. ročník/:

    1. S. Dvorská, 1. A;
    2. Z. Cevárová, 2. A;
    3. V. Vajdová, 2. B;

     

    2. KATEGÓRIA /3.-4. ročník/:

    1. E. Kelčíková, 3. A;
    2. K. Mrvová, K. Lisá, 4.B;
    3. J. Frič, 3. A;

     

    3. KATEGÓRIA /5. – 6. ročník/:

    1. A. Sliacka, 5. A;
    2. T. Kelčíková, 6. A;
    3. O. Bielený, 5. A;

     

    4. KATEGÓRIA /7.-9. ročník/:

    1. E. Švedová, 8. A;
    2. S. Bojová, 7. B;
    3. L. Pilčík, 7. B;

     

    Všetkým žiakom, ale i rodičom a starým rodičom patrí úprimná vďaka, že ste podporili 1. ročník tejto súťaže. Naše tradície si chceme ctiť a naďalej uchovávať pre ďalšie generácie ako stále živý odkaz.

     

  • Požehnanie adventných vencov

    Požehnanie adventných vencov

         Symbolom adventného obdobia je adventný veniec.  V  1. adventnú nedeľu sa zasvieti prvá svieca na adventných vencoch v našich kostoloch. A nielen v našich kostoloch, ale aj v našich domácnostiach. Je už tradíciou, že sa v našej škole koná svätenie adventných vencov, ktoré vyrobili žiaci 5. – 9. ročníka na hodinách výtvarnej, technickej a regionálnej výchovy. Zdá sa, že porota to má z roka na rok ťažšie, pretože ruky našich žiakov sú čoraz skúsenejšie.

     Požehnanie adventných vencov pripadlo na 1. december, teda dnes. Vyzdobené a vycipkané venčeky sme umiestnili na chodbe vo vestibule budovy II. stupňa. Tiché a prosebné tóny spievanej piesne sa niesli vestibulom. Dievčenský zbor sprevádzaný gitarou pod vedením p. uč. Miroslavy Mudičkovej nacvičil adventné piesne práve na túto špeciálnu príležitosť. Vdp. kaplán  Martin Kováč potom požehnal všetky vence. Po najdôležitejšom bode programu nasledovalo vyhodnotenie a ocenenie najkrajších adventných vencov. A tu sú mená víťazov:

    5. ročník:         1. Daniela Bartánusová,

                            2. Jakub Šindléry, Ondrej Bartík,

                            3. Pavol Gejdoš, Adam Petrušek,

     

    6. ročník:         1. Adam Čižmárik, Ľuboš Littva,

                            2. Ema Hošalová, Diana Likavčanová,

                            3. Matúš Beluš, Noe Štefko, Tomáš Sliacky,

     

    7. ročník:         1. Matúš Morava, Michal Mikulaj,

                            2. Patrik Laclavík, Lukáš Pilčík,

                            3. Sára Pohorelá,

     

    8. ročník:         1. Barbora Berková, Miriama Mudičková,

                            2. Ela Vicianová,

                            3. Jakub Bartánus, Marián Mrva,

     

    9. ročník:         1. Viktória Štajerová,

                            2. Jakub Mataj, Oliver Sleziak,

                            3. Matej Littva,

     

    Cena riaditeľky školy: Ela Vicianová, 8. A

     

         Požehnanie adventných vencov je znamením nádeje a oslavy toho, ktorý prichádza, ako to ukazujú ozdoby na venci. Štyri adventné sviece označujú počet adventných nedelí, pričom pribúdanie svetla znázorňuje blížiaci sa príchod Krista, ktorý je svetlom tohto sveta.

  • Športom k zdraviu v ŠKD

    Naše štvrté oddelenie športovcov prežilo počas uplynulých týždňov krásne chvíle. Počasie nám prialo veľmi dlho, preto sme boli aktíni najmä vonku. Čas sme využili nielen na šport, ale aj na aktivity v podobe kreatívnych činností. Tešíme sa na ďalšie spoločné dni.

  • Výskumnícka cesta sa začala (ŠKD)

    Naši výskumníci z 3. oddelenia sa počas celého roka plánujú vydať na cestu okolo sveta spolu so svojou sprievodkyňou Pippi Dlhou Pančuchou. Na to, aby táto cesta bola úspešná, sa musia najprv poriadne spoznať. Preto prvé mesiace v školskom klube detí, boli sprevádzané poznávacími, didaktickými a športovými hrami, tvorením,  záujmovými  oblasťami, prácou v skupinkách, oddychom a zábavou. Spolu s Pippi sme už aj stihli navštíviť našu rodnú krajinu- Slovensko.

    Vitajte teda v našej útulnej, výskumnej triede, kde nám je spolu veselo.

  • XIII. Dobročinný adventný večierok

  • "STÁLE NÁM NA VÁS ZÁLEŽÍ"

    „Život nie je pre mňa krátka sviečka. Je to niečo ako nádherná pochodeň, ktorú som dostal, aby som ju na chvíľu niesol  a chcem, aby horela tak jasne, ako sa len dá.“ (G. B. Shaw)

    Snáď niet krajšieho a farebnejšieho obdobia v prírode ako je jeseň, keď sa vietor hrá s nádherne sfarbenými listami. Aj v živote človeka sú okamihy, kedy si uvedomí, čo znamenajú pre neho prežité roky a „jeseň života“. Mesiac október je nielen prvým jesenným mesiacom, ale aj obdobím, kedy si viac všímame a prejavujeme úctu starším ľuďom. Pre nás mladších sú vzorom a inšpiráciou v súčasnom živote, ktorý je často veľmi náročný na zvládnutie aj bežných každodenných činností. Naši štvrtáci zareagovali na prosbu, ktorá prišla až ďalekého Anglicka, aby vyrobili darček pre rezidentov v dome seniorov, ktorý by ich potešil. Na hodine výtvarnej výchovy preto vytvorili obrázky s portrétmi „dedka a babky“, ktoré boli potom doručené do domu seniorov v Anglicku. Zostali veľmi prekvapení reakciou zo strany týchto obyvateľov, ktorí im zaslali nasledujúce poďakovanie:

    Residenti z domova dôchodcov – Radcliffe Manor house, ďakujú deťom zo ZŠ s MŠ Jozefa Hanulu v Liptovských Sliačoch za ich krásne obrázky a pozdravy, ktoré od nich dostali.“ V liste opatrovatelia residentov ďalej uviedli „každý resident dostal jeden pozdrav a po pár dňoch boli všetky pozdravy vystavené na spoločnej nástenke Radcliffe Manor house, aby si ich mohli pozrieť všetci zamestnanci a ich rodinní príslušníci.“ V závere listu deťom z Liptovských Sliačov popriali všetko dobré a tiež veľa chuti do učenia.

    Na záver možno uviesť, že nielen naším starým rodičom, ale aj všetkým starším ľudom, s ktorými sa denne stretávame môžeme poďakovať za nesmierny dar lásky, múdrosti a obetavosti, ktoré nám preukazujú s obrovskou trpezlivosťou pri každom stretnutí.

     

  • 30. 11. 2023 FOTOGRAFOVANIE

    30. 11. 2023 fotografovanie

    Vážení rodičia, blíži sa fotografovanie portrétov a tabla. Žiakom sa rozdal „Informovaný súhlas rodiča“ k splneniu podmienky v rámci ochrany osobných údajov (odovzdať do 24. 11. 2023).

    Dňa 30. 11. 2023 (štvrtok) firma Portrét s. r. o. odfotografuje tých žiakov, ktorých rodičia vyjadria súhlas. Kolekcia sa zaplatí až po vzhliadnutí fotografií a to na základe spokojnosti rodiča. V prípade nespokojnosti žiak iba vráti kolekciu späť do školy.

    V cene 14,- € kolekcia portrétu obsahuje:

    • 1ks fotografia vo foto rámiku 18 x 23 cm
    • 2 ks fotografie 13 x 18 cm
    • 1 ks stolový kalendár s fotkou žiaka 10 x 13, 5cm
    • 7 ks mini foto – na preukazy

    ............................................................................................

    V cene od 14,- € až 17,- € foto TABLO obsahuje:

    Podľa výberu z čísel (1, 2, 3, 4). Tablo je záväzné.

    ............................................................................................

    Náhľad:

    Prvá fotografia (1. roč.). Druhá fotografia (2. až 8. roč.). Tretia fotografia (9. roč.).

     

  • Súťaž o najkrajšiu tradičnú ľudovú ozdobu na vianočný stromček

    Súťaž o najkrajšiu tradičnú ľudovú ozdobu na vianočný stromček

    Milí žiaci, vážení rodičia!

    ZŠ s MŠ Jozefa Hanulu vyhlasuje 1. ročník regionálnej súťaže o najkrajšiu tradičnú ľudovú ozdobu na vianočný stromček.

    TERMÍN KONANIA:13. 11. 2023 – 29. 11. 2023

    KATEGÓRIE:      I. kategória (žiaci 1.-2. ročníka)

                                II. kategória (žiaci 3. – 4. ročníka)

                                III. kategória (žiaci 5.-6. ročníka)

                                IV. kategória (žiaci 7.-9. ročníka)

    TÉMA: závesná ľudová ozdoba na vianočný stromček

    ÚLOHA: žiaci majú vytvoriť svoju vlastnú vianočnú ozdobu z tradičných prírodných materiálov. Na vytvorenie tradičnej ľudovej ozdoby je povolené použiť aj modernejšie technológie (lepidlo, silikónová pištoľ)

    OZNAČENIE PRÁC:         meno a priezvisko

                                               kategória a ročník

    POZNÁMKA:    

    -zaslaním práce žiak a jeho rodič/zákonný zástupca súhlasí s vyhodnotením a zverejnenia výsledkov zo súťaže a s vystavením práce;

    -vyhodnotenie súťaže je plánované na 1. 12. 2023;

    -organizátor si vyhradzuje právo na zmenu konania;

  • Škriatok Rozumbriadok v ŠKD

    Viete, ktorému stromu opadávajú listy na jar, nie na jeseň? My sme sa to dozvedeli vďaka škriatkovi Rozumbriadkovi, s ktorým sme strávili v ŠKD celý týždeň. Prečítali sme si o jeho príhodách a krásnej jesennej krajine, v ktorej žije. Potom sme ho hľadali na prechádzke - neprišiel nás pozrieť do Liptovských Sliačov? Nakreslili sme si ho, a tiež jeho kamarátov, ďalších škriatkov. Postavili sme mu na školskom dvore domček z lístia a konárikov. A na záver sme si podľa jeho vzoru uvarili chutný ovocný punč, ktorý nás v sychravom počasí zohrial na tele i na duši a pripravil nás na príchod Martina na bielom koni :) 

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Jozefa Hanulu
    Školská ulica 927/2
    034 84 Liptovské Sliače
  • +421 903 431 383

Fotogaléria